26.02.2015 10:06

Ucraina va reduce masiv cheltuielile pentru a subraviețui în sărăcie

Pentru a evita falimentul şi a continua să primească cele 17,5 miliarde de dolari de la FMI, Guvernul de la Kiev va revizui preţurile și va reduce masiv cheltuielile sociale. Astfel, experții consideră că mulţi ucraineni ar putea trăi sub pragul sărăciei, fiind deja afectaţi de criza economică creată.

Guvernul de la Kiev a estimat că rata inflaţiei se va situa în jurul valorii de 13 la sută, după care tot instituția a revizuit o inflaţie de două ori mai mare, transmite Money.ro.
Robert Kirchner, membru al celulei de consiliere a guvernului ucrainean a declarat că “Bugetul aprobat anul trecut în decembrie, se bazează pe venituri care s-au dovedit a fi nerealiste”. În context, Parlamentul ucrainean va modifica, bugetul public pe anul curent.
Potrivit Economica.net, valuta națională a Ucrainei se depreciază văzând cu ochii. Astfel, Banca Naţională a Ucrainei a decis să limiteze în mod drastic achiziţiile de valută ale băncilor, în încercarea de a stabiliza moneda naţională, hryvna, care este în cădere liberă. De la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu peste 40%.
Astfel, și țara vecină se confruntă cu scumpiri în lanț. Curentul electric se scumpeşte, începând de la 1 martie, cu 40 la sută. De asemenea, tarifele pentru încălzire urmează să fie majorate cu 60 la sută. Cu adevărat dramatică este scumpirea gazului de tocmai 280 la sută!
Menționăm că Fondul Monetar Internaţional a acordat un credit Ucrainei, în valoare de 17,5 miliarde de dolar, condiția a fost ca Executivul să scumpească o bună parte din tarife.

Comentarii