03.11.2014 16:27

UCRAINENII SUNT GATA SĂ-ȘI VÂNDĂ AURUL PENTRU GAZUL RUSESC

Ucraina își va stinge datoria față de ”Gazprom” din contul rezervelor sale de aur. Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, transmite Rbc.ru.

Potrivit Valeriei Gontareva, Banca Centrală a Ucrainei are suficiente rezerve de aur, încât să fie achitate 1,5 mld. dolari din datoria pentru gazul rusesc. Ea a menționat că acțiunea a fost aprobată de FMI, iar banii vor fi transferați într-un termen relativ scurt. Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că în luna octombrie, rezervele de aur ale Ucrainei constituiau circa 40,4 t de aur echivalent în dolari.

Vinerea trecută, la Bruxelles, a fost semnat un acord prin care Federația Rusă își asumă să livreze gaz Ucrainei până la sfârșitul lunii martie 2015. Documentul prevede că livrarea gazului va fi efectuată numai după ce Ucraina va transfera un avans și va achita o parte din datoria 3,1 mld. dolari.

Prima tranșă de 1,45 mld. dolari trebuie să fie achitate cât mai devreme, alte 1,65 mld. dolari - până în martie 2015. Potrivit Acordului, Ucraina va achiziționa gazul rusesc la prețul de 385 de dolari pentru o mie de m3 pe toată durata contractului, iar plata se va face în avans pentru luna următoare. Kievul a reușit să obțină și garanții absolute că acest preţ nu se va schimba pe durata contractului.

Ucraina are nevoie nevoie în total de patru miliarde m3 de gaze. Rbc. ru scrie că anterior s-a discutat posibilitatea ca datoria Ucrainei pentru gazul rusesc să fie achitată de FMI. Instituția internațională aprobase circa 17 mld. dolari în acest scop. Însă doar 3,2 mld. din această sumă au fost transferate.

Comentarii