02.09.2014 09:58

UE SE PREGĂTEȘTE DE O IARNĂ FĂRĂ GAZE RUSEȘTI

Europa se pregăteşte de o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, în contextul crizei din Ucraina. Deasemenea, ar putea să limiteze utilizarea lor de către consumatorii industriali, în cadrul unui pachet de măsuri de urgenţă destinat să protejeze aprovizionarea cu energie a consumatorilor casnici pe perioada iernii, notează money.ro.

Rusia furnizeaza o treime din consumul UE de petrol, cărbune şi gaze naturale. În schimb, Rusia primeşte 250 de miliarde de dolari pe an, adică aproximativ două treimi din veniturile la buget. Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa prin Ucraina. Problema în cazul unei posibile întreruperi a livrărilor de gaze naturale ruseşti este că reţeaua de conducte din Europa continentală a fost construită din Est spre Vest, pentru a putea importa gaze din Rusia. O sursă din interiorul Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că executivul comunitar analizează posibilitatea interzicerii practicii revânzării gazelor naturale lichefiate pentru a consolida rezervele.
Companiile de utilităţi au început deja să se pregătească pentru o posibilă întrerupere a livrărilor ruseşti prin injectarea de gaze în depozite şi, ca urmare, facilităţile de stocare din regiune sunt umplute în proporţie de 90%, sau 70 miliarde de metri cubi, echivalentul a 15% din consumul anual al Europei.

Comentarii