17.06.2014 10:04

UKRAINA CAUTĂ SOLUȚII

Budapesta va găzdui astazi un forum internaţional pe tema securităţii energetice. O delegaţie ucraineană se va deplasa astazi la Budapesta pentru a convinge ţări europene să cedeze Ucrainei o parte a gazului rus pe care îl importă, după ce Rusia a decis oprirea gazelor, anunţă compania publică Naftogaz, citată de AFP.

"Companii europene sunt pregătite să furnizeze gaze Ucrainei la un tarif de 320 de dolari pentru 1.000 m3", a declarat preşedintele Naftogaz, Andrei Kobolev. Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) şi Gaz de France, dar mai sunt propuneri și de la alte companii importante, a adăugat oficialul ucrainean.

Însă compania Gazprom a anunţat deja că livrările de acest tip sunt ilegale. "Companiile europene nu au dreptul să revândă gazul rusesc", a avertizat Gazprom.

În acelaăi timp, Alexei Miller a declarat că la ”Gazprom” a fost creată o celulă de criză care monitorizează zilnic starea de lucruri și tranzitul de gaze rusești prin Ukraina. Miller a mai adăugat că dacă se va depista că gazul destinat Europei rămâne pe teritoriul Ukrainei, aceasta va fi calificat drept rulaj nesancționat.

Asociația operatorilor europeni ai rezervoarelor de gaz subterane notează că Ukraina si-a pompat în rezervoarele sale timp de numai o saptamana, gaze în valoare totala de $426,3 mil. dolari astfel, in perioada 9-16 iunie, Украина a pompat 878 млн metri cubi de gaze, arata datele asociatiei operatorilor europeni ai rezervoarelor de gaz subterane

Comentarii