16.11.2016 10:16

Ucraina, dispusă să reia livrările de energie electrică în Moldova

Ucraina este dispusă să reia livrările de energie electrică în Moldova, în baza contractelor semnate cu companiile moldovenești, precum și să realizeze un șir de proiecte comune în domeniul energeticii, inclusiv în domeniul gazelor naturale, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei al Moldovei, acest lucru a fost relatat la Chișinău în cadrul unei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, care și-a reluat activitatea după o pauză de cinci ani.

De menționat că, din cauza deficitului acut de cărbune de pămînt, survenit în urma acțiunilor militare de la Donbass în noiembrie 2014, livrările de energie electrică din Ucraina în Moldova au fost total suspendate, în vederea evitării deconectării în evantai a consumatorilor ucraineni.

Totodată, în urma soluționării problemelor legate de obținerea cărbunilor și suspendarea livrărilor de energie electrică în Crimeea, Ucraina a planificat reluarea exportului de energie electrică în Moldova, în primăvara anului 2016. Însă autoritățile moldovene au prelungit cu încă un an contractul de livrare a energiei electrice produse de CHE Moldovenească și livrate pe malul drept al Nistrului de Compania „Energokapital”. Totodată, prețul de livrare a energiei electrice în Moldova din dreapta Nistrului de la CHE Moldovenească s-a redus cu 30 la sută. CHE Moldovenească este amplasată în Regiunea Transnistreană (or. Dnestrovsk) și aparține Companiei rusești Inter RAO.

Autoritățile Ucrainei de nenumărate ori și-au declarat dorința de a relua în viitor exportul de energie electrică în Moldova la prețuri competitive.

SURSA

Comentarii