17.12.2015 15:39

Un an de aplicare a acordului ZLSAC

La doar un an de la punerea în aplicare a acordului comercial „Zona de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat” dintre Moldova și UE, putem vorbi deja despre roade semnificative în ce privește exportul mărfurilor spre UE. Experţii IDIS „Viitorul” susțin că Republica Moldova a progresat în domeniul standardizării şi securităţii alimentare, racordării la legislaţia sanitară şi fitosanitară europeană. Astăzi în cadrul conferinței „Aspectele practice ale implementării Acordului de liber schimb - lecții învățate după un an de aplicare”, s-a discutat despre acțiunile și rezultatele obținute.

Începând cu 1 septembrie 2014, exporturile moldoveneşti către UE au crescut cu 20 % sau cu 197 milioane de euro, în timp ce, și importurile din UE au crescut, ce-i drept, cu doar 3%, echivalentul a 70 milioane de euro. Conform datelor oferite de șeful direcției generale cooperare economică internațională din cadrul Ministerului Economiei, la acest moment, 62% din totalul exporturilor din Republica Moldova sunt direcționate spre țările europene.

”Un sector important este infrastructura calității, așa numitul TBT (Technical Barriers to Trade) care se referă la standardizare, metrologie, acreditare și conformitate. Deci, din total din 10.500 de standarde europene, în 2014 au fost implementate 2.602, iar în 2015 - 2.491”, - a menționat șef al direcției generale de cooperare economică internațională Inga Ionesii.

Într-un studiu realizat de IDIS „Viitorul” se arată că cele mai competitive produse autohtone pe piața UE sunt produsele vegetale, grăsimi şi uleiuri vegetale, articole de încălțăminte, mobilă și articole din materiale textile. Cel mai mult au crescut exporturile moldovenești de produse agricole, cu 31%. 98% din creşterea exporturilor s-a bazat doar pe porumb şi uleiul din floarea soarelui.

Producătorii autohtoni pot beneficia de un șir de servicii menite să le faciliteze activitatea antreprenorială și să îi facă cunoscuți cu standardele europene.

”În cadrul asociației am elaborate un serviciu, care se numește IBA Export Assist. Așa, orice companie poate să se adreseze la noi și să primească o consultanță”, - a spus directorul executiv al Asociației Businessului European Mariana Rufa.

”Una din realizările importante ține de implementarea conceptului de agent economic autorizat și de procedurile simplificate de vămuire, ce vin în corelare cu standardele europene. Aceste proceduri au avut ca obiectiv, în mare parte, promovarea conformării la respectarea legislației vamale și prevăd acordarea mai multor facilități și avantaje agenților economici”, - a afirmat şeful secției de origine a mărfurilor din cadrul Serviciului Vamal Galina Scripca.

Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană este parte a Acordului European de Asociere şi aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova.

Comentarii