17.07.2014 16:38

UN NOU CENTRU DE PRELUCRARE A FRUCTELOR

Dezvoltarea agriculturii ia amploare. Un centru modern de prelucrare a fructelor din raionul Ștefan Vodă a fost inaugurat astăzi. La eveniment a participat priministrul Iurie Leancă împreună cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Bumacov.

Centrul de prelucrare a fructelor dispune de case de ambalare, linii de sortare și încăperi frigorifice DE STANDARDE MODERNE. Aici zilnic pot fi prelucrate până la 80 tone de fructe. Producătorii spun că fructele prelucrate în acest centru vor corespunde tuturor standartelor UE și astfel din toamnă vor putea să-și exporte producția pe piața Uniunii Europene fără nicio temere. Alții,însă susțin că nu sunt destul de pregătiți pentru a face față concurentei de acolo.

Din păcate mai sunt probleme in ceea ce priveste prelucrarea produselor agricole dup[ recoltare. Majoritatea dintre ei nu-si pot permite să vinda marfa pe piata externă cu atat mai mult pe cea europeană , deoarece nu dispun de case de ambalare și depozite frigorifice. Potrivit autorităților, doar 20 la sută din produsele moldovenesti ar putea fi competitive pe piata UE.Tot acestia susțin că în ultimii ani au fost făcute investitii enorme în infrastructura agriculturii, iar rezultatele trebuie să apară deja.

Pentru construirea centrului modern de prelucrare a fructelor au fost investe 20 milioane de lei, 50 la sută din bani fiind reintorși prorprietarului prin subvenționare. Astăzi, în Republica moldova există încă trei centre de prelucrare, 170 de depozite frigorifice și 14 case de ambalare.

Comentarii