19.01.2016 15:49

Un nou proiect de monitorizare a achizițiilor publice

Uniunea Europeană finanțează un nou proiect de monitorizare a achizițiilor publice din Moldova. Trei organizații neguvernamentale vor urmări și vor raporta cât de eficient cheltuie banii autoritățile publice din 9 raioane ale țării.

IDIS ”Viitorul” este unul dintre beneficiarii proiectului și în următoarele șapte luni va monitoriza procesul la toate etapele, de la preachiziție la postlicitație. Or în prezent, sunt înregistrate abateri serioase la administrarea banilor publici. Corupția, deraierea de la lege, lipsa de transparență și informație, dar și politizarea excesivă, însoțesc de ani de zile procesul de achiziții publice din Moldova. Iar ultimul raport realizat de BERD pe acest subiect denotă că sistemul moldovenesc de achiziții are un nivel de conformitate cu mult mai redus decât cel din Kirgistan, Turkmenistan și Ucraina.

”Nu avem un mecanism, care ar arăta etapele de activitate și dacă resursele publice, care au fost alocate acestui proiect, au fost utilizate conform planului de achiziție și condițiilor contractuale”, - a specificat expertul de la IDIS ”Viitorul” Diana Enachi.

Experții opinează că multe dintre problemele existente în sistem pot fi depășite. Pentru aceasta este nevoie de reformarea actualului cadru instituțional și constituirea unui sistem eficient de achiziții publice, în corespundere cu prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

”Acum, când avem în fața autorităților publice și societății civile mai multe condiții în compartimentele Acordului de Asociere, ar fi important anume în această perioadă societatea civilă să devină un catalizator puternic. Aceasta ar trebui să ceară împreună cu cetățenii de la autoritățile publice să se conformeze tuturor rigorilor”, - a menționat director executiv de la ADR ”HABITAT” Valeriu Rusu.

Proiectul “Construirea unui sistem transparent și durabil de achiziții publice printr-un proces de monitorizare permanentă” este finanțat printr-un sub-grand al Comisiei Europene. Acesta va fi implementat de IDIS ”Viitorul”, ”Expert-Grup” și Agenția de Dezvoltare Regională ”Habitat”. Organizațiile vor monitoriza achizițiile publice pentru proiecte de construcție a drumurilor, procurări de terenuri și proiectele de aprovizionare a localităților cu apă potabilă. Sunt vizate nouă raioane ale țării, inclusiv Găgăuzia.

Comentarii