31.10.2014 11:26

UNGARIA RENUNȚĂ LA TAXA DE TRAFIC PE INTERNET

Ungaria va renunța la planurile vizând introducerea unei taxe pe traficul de date pe Internet. Deoarece, proiectul nu poate fi adoptat în forma actuală, întrucât populația vede acest fapt ca pe un amendament, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, transmite Agerpres.

Proiectul propus anterior de guvernul condus de Viktor Orban prevedea reținerea a 0,50 euro pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.


Potrivit lui Orban, această taxă nu poate fi introdusă deocamdată, deoarece populația vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicații. Totodată, acesta a declarat că "în condițiile în care opinia publică ridică semne de întrebare cu privire la motivația care stă la baza taxei 'nimic nu poate fi validat în aceste circumstanțe", a mai spus Orban.

Premierul ungar a promis însă că, după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel național cu privire la reglementarea Internetului și a posibilelor modalități prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online.

Menționăm că, proiectul taxei pe Internet a generat proteste de amploare în Ungaria. După o primă mobilizare care a avut loc săptămâna trecută, mai multe zeci de mii de persoane au defilat marți pe străzile Budapestei, acestea fiind cele mai importante proteste organizate de la venirea la putere a lui Orban în 2010. Noua taxă a fost criticată de asemenea și de Comisia Europeană.

Comentarii