30.06.2014 16:53

UNIUNEA EURASIATICĂ ÎMPOTRIVA UCRAINEI

Kazakstan și Belarus refuză să dea curs solicitării Rusiei de a limita importurile din Ucraina. La ultima ședință a Comisiei economice din cadrul Uniunii Eurasiatice, Federația Rusă a propus Republicii Belarus și Kazakstanului să adopte o rezoluție comună privind introducerea unui nou regim comercial pentru produsele din Ucraina. Propunere care nu a fost, însă, susținută de cele două țări.

Potrivit oficialului rus, țările au refuzat să dea curs propunerii din mai multe motive. Belarus are 600 de km de hotar comun cu Ucraina, care este greu de închis din punct de vedere tehnic. Iar Kazakstan, la rândul său, este în proces de aderare la Organizația Mondială a Comerțului.
De cealaltă parte, șeful serviciului de presă al președintelui rus, Dmitrii Pescov a menționat, că oricum vor fi necesare măsuri de apărare și vor continua dialogul pentru ca aceste măsuri să fie luate de comun acord, nu în mod unilateral, aceasta deși, acum Rusia, în conformitate cu regulile Uniunii Vamale, poate acționa de una singură în această privință și poate introduce singură anumite măsuri față de Ucraina.
Amintim, că Moscova și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la intenția Kievului de a semna partea economică de asociere cu Uniunea Europeană, deoarece acest lucru ar putea duce la un aflux necontrolat de bunuri.

Comentarii