31.07.2014 15:23

ÎNCĂ UN PARC INDUSTRIAL?

În Durlești ar putea să apară un Parc Industrial. Compania privată Venador-Prim a venit cu această inițiativă, iar Ministerul Economiei a susținut idea, ba chiar a propus un proiect de hotărâre a Guvernului. Venador-Prim intenționează să investească în parcul industrial peste 3 milioane de euro și să creeze aproximativ 100 de locuri de muncă.

Compania Venador-Prim încă nu și-a început activitatea. Aceasta detine cinci hectare de teren pe care deocamdată nimic nu este construit. Ei planifică pe jumătate de teren să dezvolte activități de producere a betonului si utilajelor de constructii. Iar pe cele 2,5 hectare rămase, își vor desfășura activitatea alți rezidenți.
În Moldova, există deja un parc industrial privat, care a fost deschis în urmă cu aproximativ doi ani, dar până în prezent, acesta nu a inceput amenajarea teritoriului și nici nu atrage rezidenți.
Analiștii economici consideră că, parcurile industriale nu atrag investitori și nu se dezvolta. Iar înainte de a construi altele noi, n-ar strica să seanalizeze activitatea celor existente.
ION TORNEA expert economic: Ar fi bine să nu se repete greșelile făcute atunci când s-a creat ZEL, pentru că atunci tot s-au deschis multe parcuri industriale, însă nu s-au efectuat analize. Din acest motiv mai mult de jumătate din parcuri nu activează și au fost create în zadar.
Administrația companiei speră că va putea obține statutul de parc industrial în septembrie.
În proiectul de decizie al Guvernului se menționează că, dacă în termen de 15 luni, compania nu începe construirea infrastructurii pentru parcul industrial, atunci ar putea pierde statutul acordat.
În prezent, în Republica Moldova sunt 7 parcuri industriale. Decizia privind deschiderea parcului industrial Durlești este încă în discuție publică.

Comentarii