12.10.2016 13:03

Ramurile industriei în care se mențin ritmuri de creștere

În industria Republicii Moldova, în ianuarie-august 2016, s-a înregistrat o mică creștere de 0,1%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în luna august 2016m volumul producției industriale a crescut cu 6,9% față de luna august 2015.

Industria extractivă în ianuarie-august 2016, comparativ cu ianuarie-august 2015, a înregistrat o descreştere a volumului producției cu 18%, inndustria prelucrătoare a înregistrat o creştere a volumului producţiei cu 1,9%, iar industria alimentară s-a diminuat cu 0,7%.

Potrivit datelor statistice oficiale, volumul producţiei însă a crescut la activităţile: prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor – cu 68,4%; distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice – cu 17,1%; fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase – cu 10,2%; fabricarea produselor lactate – cu 5,3%; fabricarea pîinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie – cu 3,2%.

În acelaşi timp s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la următoarele activităţi ale industriei alimentare: producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate – cu 34,9%; fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale – cu 24,7%; prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 9,9%.

În ianuarie-august 2016, faţă de aceeași perioadă a anului precedent, s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi pluta, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – cu 43,8%; fabricarea de mobilă – cu 31,6%; fabricarea produselor textile – cu 26,4%; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 20,3%; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – cu 15,5%; industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii – cu 15,5%; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – cu 14,7%.

Totodată, în perioada de referinţă au avut loc reduceri ale volumului de producţie faţă de ianuarie-august 2015 la activităţile: fabricarea echipamentelor electrice – cu 18,8%; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice – cu 14,5%; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice – cu 10,4%; fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice – cu 4,9%; fabricarea articolelor din tutun – cu 4,3%.

Sectorul energetic a înregistrat micşorarea volumului producţiei cu 6,1%. Descreșterea nivelului producției în sectorul energetic a fost cauzată în mare parte de descreşterea producţiei la activitatea producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice cu 5% şi la activitatea furnizarea de abur şi aer condiţionat – cu 10,4%.

SURSA

Comentarii