23.07.2014 10:10

AVEM PREA PUȚINE RACHETE ANTIGRINDINĂ

O suprafaţă mare de culturi agricole ar putea fi afectată, din motiv că numărul de rachete antigrindină este insuficient. Serviciul Antigrindină a anunțat că nu dispune de rachete pentru a proteja toate terenurile agricole, iar autorităţile nu au bani pentru a acoperi acest gol. În acest sezon, în sectorul neprotejat au fost afectate peste 10 mii de hectare de culturi agricole.

Cele 115 puncte rachetare din Moldova au funcția de a proteja de grindină 1 milion 500 de mii de hectare de terenuri agricole. Fiecare punct a fost aprovizionat cu câte 49 de rachete, pe când numărul tehnologic minim necesar este de 70 de rachete. Astfel, în prezent, din cauza lansării neurniforme, 7 stații au rămas fără rachete antigrindină.

Specialiștii Serviciului Antigrindină susțin că până în septembrie se menține pericolul de grindină în republică nu mai sunt surse financiare pentru a procura rachete noi.

Republica Molodva cumpăra rachetele antigrindină din Rusia și Bulgaria, la prețul de 6.300 de lei. Un punct rachetar are capacitatea de a proteja 13 mii de hectare de terenuri agricole. Totodată, s-a stabilit că cea mai inofensivă ploaie cu grindină poate aduce pierderi de până la 10 mil de lei. afectând terenurile agricole.

Comentarii