18.07.2016 13:10

În Moldova va apărea Agenția Națională pentru Soluționarea Litigiilor

În Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Soluționarea Litigiilor în cadrul procedurilor de achiziții publice, care se va afla în subordinea Parlamentului.

Acest lucru este prevăzut în modificările la legislația în vigoare aprobate de deputați în prima lectură. Se preconizează că agenția nominalizată va substitui Agenția pentru Soluționarea Litigiilor de pe lîngă Ministerul Finanțelor.

Agenția Națională pentru Soluționarea Litigiilor va fi o autoritate administrativă independentă, responsabilă de soluționarea plîngerilor depuse în cadrul procesului de achiziții publice.

Agenția va beneficia de autonomie organizațională, funcțională, operațională și financiară. În cadrul Agenției Naționale pentru Soluționarea Litigiilor vor activa șase consilieri responsabili pentru soluționarea litigiilor, precum și directorul general și adjunctul acestuia, care vor fi numiți de Parlament, la solicitarea spicherului.

Salariul directorului general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Litigiilor va constitui 9585 de lei, cel al adjunctului – 8775 de lei, cel al consilierilor pentru soluționarea litigiilor – 8100 de lei.

Selectarea consilierilor va avea loc în baza unui concurs deschis și transparent, organizat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Consiliul Național pentru Participare, Camera de Comerț și Industrie și Guvernul vor înainta cîte cinci candidaturi pentru suplinirea posturilor de consilieri. Fiecare consilier are dreptul la două mandate consecutive cu durata de 5 ani.

Cel puțin o jumătate dintre consilieri trebuie să fie magiștri în domeniul dreptului. La funcția de consilier pentru soluționarea litigiilor pot pretinde persoanele neafiliate politic, cu studii superioare, care au activat în domeniul achizițiilor publice cel puțin 5 ani.

Potrivit unor estimări preliminare, pentru funcționarea normală a Agenției Naționale pentru Soluționarea Litigiilor, anual vor fi necesari circa 3,2 milioane de lei.



SURSA

Comentarii