03.11.2014 16:17

VALUTA NAȚIONALĂ, ÎN CĂDERE LIBERĂ! COTAȚIA DOLAR-LEU A ÎNREGISTRAT UN NOU RECORD

Cotația dolar-leu a atins astăzi un nou record pentru ultimii 11 ani. Banca Națională a Moldovei a stabilit, pentru ziua de 3 noiembrie, un curs de 14.80 de lei. Ultima dată, dolarul a atins un curs asemănător în aprilie 2003, când un dolar costa 14.78 lei. Și moneda unică europeană este astăzi mai scumpă în raport cu leul moldovenesc. Astăzi, un euroa fost cotat la 18 lei și 63 de bani, cu 6 bani mai scump față de finele săptămânii precedente.

Obiectivul principal al BNM este de a regla nivelul inflației, nu cursului de schimb. Deocamdată, inflația se menține la un nivel de admis de Banca Națională în jur de 5% + \ - 1,5 puncte procentuale. Potrivit datelor pentru luna septembrie, rata inflației a fost de 4,8%.

" În timp ce inflația se va menține în limitele stabilite de Banca Națională, BNM nu va întreprinde careva măsuri cardinale. Cu toate acestea, dacă vor exista presiuni, consider că BNM va întreprinde careva măsuri. Dar, luând în considerare ceea ce se întâmplă și în regiune, ei nu vor oferi sprijin. Pe baza a ceea ce se întâmplă în regiune, nu ne așteptăm nivelul inflației să crească", spune Ion Tornea, expert economic.

Menționăm că în Rusia, rubla s-a fost devalorizat cu circa 30%, iar hrivna ucraineană- cu peste 50%. În aceste condiții menținerea leului ar putea duce la o pierdere a competitivității produselor moldovenești. Așa că producătorii, potrivit economiștilor, ar putea câștiga în această situație.
Printre motivele care au dus la deprecierea leului, expertii numesc întărirea dolarului pe piața internațională ca urmare a creșterii economiei SUA. În plus, cetățenii Republicii Moldova și companiile au așteptări pesimiste asociate cu evoluția dolarului. Aceștia nu exclud că dolarul poate depăși praguyl psihologic de 15 lei.


De la început, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul cu 13,4%, în timp ce față de euro cu 3,7%.

Comentarii