23.05.2014 12:34

Venituri și pierderi în urma modificărilor din politica bugetar-fiscală

În urma modificărilor, care au fost efectuate anul trecut la politica bugetar - fiscală, bugetul statului a avut nu doar de cîștigat, dar și de pierdut.

Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, noile măsuri de politică fiscală şi vamală asupra veniturilor au ”îmbogățit” anul trecut bugetul statului cu circa 1,4 miliarde de lei.

Cei mai mulți bani, 238,8 milioane de lei, au fost acumulați din modificările operate la taxele rutiere. 200 de milioane de lei statul a obținut de pe urma majorării cotelor accizelor pentru țigarete cu filtru.

Totodată, modificarea structurii cotelor accizelor pentru producţia alcoolică, de la cota combinată la cota specifică, a adus în buget peste 195 de milioane de lei. Încă 195 milioane de lei au fost colectate datorită majorării cotelor accizelor pentru autoturismele cu termenul de exploatare mai mare de 7 ani.

Anularea scutirii de TVA la mijloacele fixe depuse în capitalul social al agenţilor economici a generat venituri suplimentare la bugetul de stat în valoare de peste 197 milioane de lei, iar introducerea vinietei – 40 de milioane de lei.

Pe de altă partă, cele mai multe pierderi au adus majorarea tranşelor de venit impozabile pentru persoanele fizice, precum şi a scutirii anuale personale, scutirii anuale personale majore şi scutirii anuale pentru persoanele întreţinute. Pierderile au fost estimate la 84,6 milioane de lei.

Încă 6 milioane de lei statul a pierdut din cauza majorării cotelor accizelor stabilite în sume fixe la bere, azot, oxigen, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie raportată la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2013.

De asemenea, introducerea accizului pentru alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, pentru tutunuri „omogenizate” sau „reconstituite”, extracte şi esenţe de tutun a generat piederi de 3,4 milioane de lei.

Comentarii