20.10.2014 14:12

VIITORUL EUROPEI ESTE AMENINȚAT?! CRIZA FINANCIARĂ SE EXTINDE

Prognoze economice slabe, burse în cădere liberă, şomaj în creştere. Europa se află în plină criză. Fără o strategie clară, viitorul zonei euro e serios periclitat, scrie portalul MONEY.RO, făcând referire la un studiu realizat de DEUTSCHE WELLE.

Mulţi economişti sunt de acord că pericolul care ameninţă existenţa zonei euro nu este nici pe departe depăşit.

"Ne confruntăm cu o altă formă a crizei euro", declară analistul Robert Halver de la Baader Bank pentru DW. După criza datoriilor publice, în centrul discuţiilor a ajuns acum criza conjucturală. În multe din statele membre ale selectului club euro, reformele asumate nu au fost puse în practică.

Doar reformele sunt în măsură să atragă investiţii importante, care să se regăsească în crearea unor locuri de muncă stabile" mai explică Halver. Prognoze la fel de pesimiste face și economistul Max Otte din Worms, acesta este unul din puţinii economişti care au prevăzut deja în 2006 criza economică mondială.

El crede că actualul declin economic ar putea deveni mult mai periculos decât ceea ce a urmat după falimentul din 2008 al băncii de investiţii din New York. Asistăm la amplificarea tendinţelor negative: datoriile publice cresc în continuare în Europa, sudul continentului se afundă într-o catastrofă, cu zone în care rata şomajului ajunge sau depăşeşte 50 la sută. Politica de creştere economică eşuează.

"Războiul economic pe care în mod nefericit îl purtăm cu Rusia afectează mai ales Germania şi Austria. Iar ofensiva extremiştilor islamişti şi situaţia din Orientul Apropiat contribuie în mod evident la înrăutăţirea situaţiei".

Toate acestea plus instabilitatea politică din Europa se transformă în final într-un cadou economic pentru SUA: "concernele încep să îşi transfere investiţiile din Europa în America, mai spune Otte. În plus, UE este mult prea dependentă de Statele Unite, altfel spus primeşte "indicaţii" privind paşii pe care îi are de făcut, spune Max Otte. El se referă în mod direct la decizia de a tipări bani pentru a salva economiile. Un model pe care Europa ar trebui să îl abandoneze în cel mai scurt timp", conchid analiștii.

Comentarii