29.08.2014 13:08

VINIFICATORII AȘTEAPTĂ SOLUȚII

Prim-ministrul, Iurie Leancă, a avut astăzi o întrevedere cu vinificatorii, în cadrul căreia s-a discutat despre activitatea fabricilor de vinuri și problemele cu care se confruntă lucrătorii din această ramură. La ședință s-a mai vorbit despre aplicarea accizei pe produsul finit și alte posibilități de susținere a sectorului vitivinicol din Republica Moldova. În context, viceministrul Finanțelor, Maria Carauș, despre proiectele elaborate de către minister pentru susținerea ramurii.

La întâlnirea cu producătorii de vin, prim-ministrul, Iurie Leancă a declarat că își dorește să găsească o soluție privind compensarea pierderilor suportate de fermieri din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusă.
La rândul său, viceministrul Finanțelor, Maria Carauș, a anunțat că ministerul a elaborat un proiect de lege cu scopul de a elemina plata accizei pentru materia primă, care va permite deplasarea eficientă a strugurilor.

Ministerul de Finanțe vine cu o ințiativă sau cu un alt proiect de lege .... tot ce ține deplasearea destinatului de la un depozit la alt depozit. Referitor la accez va fi soluționată problema pozitiv și săptămâna viitoare vom veni cu un rpoiect de lege care va depăși situația.

Totodată, Ministerul Finanțelor urmează să prezinte informații despre datoriile la plățile fiscale și perioada în care acestea au fost acumulate de către producători, pentru a fi examinată posibilitatea înghețării penalităților pentru vinificatori. Potrivit Ministerului Agriculturii, anual în Moldova se produc peste 500 de mii de tone de struguri tehnici. În țară sunt înregistrate 150 de fabrici de procesare a strugurilor, insă anul trecut au activat doar 60 dintre acestea.

Comentarii