05.10.2016 12:01

Viorica Cosmetic va utiliza ulei de lavandă moldovenesc

Cu şapte-opt ani în urmă, fermierii moldoveni au iniţiat readucerea la viaţă a plantaţiilor de culturi etero-oleaginoase: salvie, lavandă, mentă etc.

Însă chiar de la bun început s-a constatat că a cultiva planta şi a stoarce ulei din ea nu este de ajuns. Pentru livrări în calitate de materie primă întreprinderilor din industria de parfumerie şi cosmetică sînt necesare tehnologii speciale, de aceea, fabricile autohtone preferau să procure ulei de salvie şi lavandă peste hotare, predominant în Spania.

Această stare de lucruri a reuşit să o schimbe fermierul din raionul Nisporeni Nicu Ulinici. Săptămîna trecută el a vîndut primele 15 kg de ulei de lavandă principalei întreprinderi din industria de parfumerie şi cosmetică autohtonă – fabricii Viorica Cosmetic.

„Cu trei ani în urmă, eu am plantat lavandă pe două hectare, a relatat Nicu pentru mybusiness.md. Am pus la punct tehnologia de obţinere a uleiului. Acum intenţionez să extind plantaţiile de lavandă şi, posibil, să înfiinţez plantaţii de salvie şi mentă”.

Pe de altă parte, trendul de a utiliza materia primă naturală ecologică moldovenească întotdeauna a fost specific pentru Viorica Cosmetic. Doar că ei preferă să o obţină în propriile laboratoare – extracte de urzică, muşeţel, ulei din seminţe de bostan, ulei de nuci şi migdale, ulei din seminţe de struguri.

SURSA

Comentarii