30.05.2016 17:52

Vicepremier: Guvernul Moldovei va implementa reforme pentru depăşirea barierelor comerciale

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat despre disponibilitatea Moldovei "de a implementa pachetul de reforme pentru sporirea eficienţei activităţii agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului".

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, declaraţia în acest sens a fost făcută la Geneva săptămîna trecută, în cadrul celei de-a doua sesiuni a Comitetului pentru Standarde şi Capacităţi Comerciale al Comisiei Economice pentru Europa (CEE ONU).

Conform comunicatului, Bălan a declarat că "Guvernul Moldovei este ferm determinat să valorifice pe deplin angajamentele în conformitate cu practicile sistemului mondial de comerţ şi foaia de parcurs privind implementarea Acordului de asociere RM-UE".

La şedinţă s-a discutat situaţia agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului, barierele comerciale şi consolidarea potenţialului în domeniul facilitării comerţului. Gheorghe Bălan a salutat participarea Comisiei Economice pentru Europa a ONU în procesul de realizare a primei etape a cercetării care vizează barierele comerciale din ţara noastră. El a mulţumit Guvernului elveţian pentru acordarea sprijinului financiar în demararea, în premieră, a unui astfel de proiect pentru Moldova.

Membrii delegaţiei Moldovei au prezentat intenţiile Guvernului în domeniul facilitării procedurilor regulatorii în vederea eliminării barierelor comerciale, vamale, simplificării procedurii de clasificare a produselor, certificării şi înregistrării bunurilor şi serviciilor comerciale, standardizării, metrologiei, îmbunătăţirii calităţii produselor agroalimentare, precum şi armonizării politicilor guvernamentale la standardele comerţului electronic internaţional.

Comisia Economică pentru Europa a Naţiunilor Unite este o organizaţie interguvernamentală compusă din 56 de state membre, cu sediul la Geneva, care asistă guvernele naţionale în procesul de integrare a economiilor autohtone în economia mondială prin implicarea partenerilor de dezvoltare.

Comentarii