14.10.2016 10:35

Wall Street Journal: SUA anchetează cazul „miliardului furat” din Republica Moldova

Statele Unite ala Americi efectuează o anchetă de corupție cu privire la furtul „miliardului de dolari” din bănci din Republică Moldova, declară un fost oficial guvernamental moldovean și un parlamentar american, relatează The Wall Street Journal (WSJ), citat de News.ro.

Aceste informații apăr în contextul în care, la sfârșitul lunii septembrie un membru al Camerei Reprezentanților din SUA, Randy Weber, a adus în atenția Congresului american situația în care se află Republică Moldova, introducând și o rezoluție prin care se cere crearea unei liste de interdicții de tipul listei Magnitsky pentru Vladimir Plahotniuc și alții implicați în Afacerea „Miliardul Furat”.

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, a declarat pentru WSJ, cu ajutorul unui translator, că s-a întâlnit cu anchetatori guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI) și Departamentului Securității Interne, cărora le-a răspuns la întrebări cu privire la „dispariția”, în 2014, a sumei de aproximativ un miliard de dolari din bănci moldovene.

Reprezentanți ai FBI și Departamentului pentru Securitate Internă nu au confirmat și nici nu au informat existența unei anchete în acest sens.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost șocată de furtul acestei sume, care reprezintă aproximativ o optime din PIB-ul țării, și de un plan de salvare, ulterior, al Băncii centrale.

Gofman a declarat că furtul a implicat tranzacții constând într-o cascadă de împrumuturi fictive, în baza unor garanții fictive, care nu au fost plătite vreodată. Documente care constituie probe ale furtului au fost încărcate într-o furgonetă, duse într-o zonă rurală și incendiate, a declarat el.

Potrivit unui raport întocmit de firmă Kroll pentru Banca Națională a Moldovei, în aprilie 2015, Ilan Shor, un om de afaceri în vârstă de 29 de ani, și asociați ai săi „au jucat un rol esențial” în coordonarea activităților cu privire la furt.

Gofman a declarat, prin intermediul translatorului, că în furt au fost implicați oficiali guvernamentali de rang înalt. „Toată lumea era implicată”, a spus el.

El a precizat că a fost dat afară din Guvern în 2014, înainte să aibă loc furtul. El a furnizat autorităților americane documente despre furt, în română și alte limbi, a spus el. Agențiile americane lucrează la traducerea lor, a adăugat Gofman.

SURSA

Comentarii