03.11.2016 15:16

Cetăţenii vor putea depune anonim denunţuri pe site-ul Serviciului Vamal

În curînd cetăţenii vor putea depune denunţuri pe site-ul Serviciului Vamal (SV) în condiţii de confidenţialitate.

Anunțul a fost făcut de directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, în cadrul şedinţei cu membrii Comitetului consultativ (CC) al SV.

Potrivit unui comunicat al SV, cele mai importante subiecte de discuţii au vizat recentele simplificări introduse de Serviciul Vamal, desemnarea AmCham în calitate de secretar al CC, precum şi includerea în componenţa CC a încă trei membri: Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană; Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova şi Societatea Civilă de Avocaţi "Turcu&Turcu".

Operatorii economici au fost interesaţi să afle mai multe detalii despre noul Regulament privind modul de declarare a valorii în vamă, care va intra în vigoare la 19 noiembrie. Printre beneficiile şi simplificările prevăzute de actele normative recent aprobate se numără exonerarea obligativităţii depunerii Declaraţiei valorii în vamă pentru tranzacţiile care nu depăşesc suma de 5 mii de euro, diminuarea cheltuielilor legate de staţionarea unităţilor de transport în terminalele vamale, precum şi posibilitatea declaranţilor de a livra mărfurile la destinaţie, evitînd întîrzierile legate de perfectarea vamală a acestora.

Referitor la reformele demarate, Vrabie a subliniat că acestea au menirea să contribuie la eficientizarea activităţii întregului sistem vamal şi, respectiv, la asigurarea securităţii economice a statului, care poate fi realizată doar prin consolidarea capacităţilor antifraudă. El le-a solicitat reprezentanţilor mediului de afaceri să sesizeze instituţia despre orice scheme infracţionale cunoscute sau eventuale abuzuri comise de angajații vamali.

SURSA

Comentarii