01.09.2016 14:50

Zity Mall primește refuz de înregistrare a brandului, fiindcă e similar cu cel deținut de un local al lui Călin Vieru

AGEPI a decis să respingă cererea de înregistrare a mărcii comerciale Zity ca urmare a similitudinii cu o marcă internațională, precum și denumirea unui local de agrement deținut de Călin Vieru.

La începutul acestui an Compania Zorile anunța despre construcția unui mall cu o suprafață de câteva mii de metri pătrați. Acesta urmează să fie dat în exploatare la finele anului curent cu denumirea de ZITY MALL.

În acest sens, compania Zorile a depus din 7 iulie 2015 o cerere pentru înregistrarea brandului Zity pentru clasele 35 - publicitate, gestiunea afacerilor comerciale și 36 - asigurări, afaceri financiare, afaceri imobiliare.

Totuși, recent AGEPI a publicat decizia în care se respinge înregistrarea acestei mărci comerciale, fiindcă este similară cu marca națională Citi, care aparține companiei internaționale Citigroup Inc. din New York. De asemenea, se atestă similitudine cu brandul Citty al cărui titular este Călin Vieru. Această marcă reprezintă și denumirea unui local de agrement din centrul capitalei.

Întreprinderea Zorile ar putea să solicite ca această decizie să fie revăzută în cadrul Comisiei de Contestații din cadrul AGEPI sau să o atace în instanța de judecată.

Experții din domeniul proprietății intelectuale recomandă insistent să fie obținută înregistrarea unei mărci comerciale și doar mai apoi aceasta să fie promovată sau lansată pe piață.
Acest lucru va permite evitarea unor conflicte eventuale cu alți proprietari de mărci comerciale sau litigii în instanțe de judecată, care se pot solda cu pierderi financiare semnificative.

Eventual, poate fi aleasă calea modificării denumirii care să nu fie în conflict cu alte mărci comerciale care au protecție în R. Moldova.

De remarcat faptul că proiectul ZITY MALL este dezvoltat de NCH Capital, care reprezintă o companie americană de investiții. Aceasta gestionează un portofoliu investițional de 3 miliarde de dolari în mai multe țări ale lumii.

Anterior compania americană a dezvoltat proiectul de construcție a complexului rezidențial Colliseum Palace din Chișinău.

SURSA

Comentarii