14.07.2015 09:43

Acord istoric între Iran și marele puteri ale lumii

Acord istoric la Viena. Aseară marile puteri ale lumii au încheiat un acord cu Iranul, privind limitarea programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor economice. La această înțelegere s-a ajuns după 16 zile de negocieri intense.

Corespondentul The Guardian în Iran spune că astăzi este unul dintre rarele momente în ultimul deceniu, când poporul iranian și statul sunt de aceeași parte a baricadei, celebrând împreună o realizare națională. Totodată și Consiliul Național Iraniano-American a salutat acordul. „Azi, diplomația a triumfat și războiul nu mai este la ordinea zilei. SUA și Iran au dat pagina, după decenii de adversitate și au ajuns la un acord nuclear, care promite un viitor mai bun.” Acest acord insă nu este pe placul tuturor. Un ministru israelian a declarat că acordul, de fapt, oferă, Iranului, dreptul de a ucide. Miri Regev, ministrul Culturii, și fost purtător de cuvânt al armatei, a apreciat că acordul este „prost pentru lumea liberă și prost pentru umanitate”, notează agerpres.ro.

Potrivit documentului, acordul va impune reducerea semnificativă a programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice.

În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Comentarii