18.10.2016 10:05

Aliev despre piața petrolieră: criza prețurilor ne-a întremat

Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliev a declarat într-un interviu pentru Sputnik că ţara sa este gata să renunţe în mod unilateral sporirea extracţiei de petrol.

Baku este gata să renunţe în mod unilateral la creșterea extracţiei de petrol, fără a mai aștepta deciziile altor producători, a declarat președintele azer Ilham Aliev într-un interviu pentru Sputnik Azerbaidjan.

"Declarăm în mod unilateral că nu vom creşte producţia de petrol, fără a mai aștepta alte decizii", a spus Aliev într-un interviu acordat lui Dmitri Kiseliov, directorul general al AIȘ "Rossia Segodnya".

Potrivit lui Aliev, astăzi sarcina principală este "diversificarea exportului, accederea pe piață cu mărfuri competitive care ar acoperi pierderile valutare", pe care le suportă Azerbaidjanul din cauza scăderii prețului petrolului, scrie sputnik.md.

La întrunirea informală care a avut loc la 28 septembrie în Alger, OPEC a stabilit ca extragerea să fie limitată în diapazonul de 32,5-33 de milioane de barili de petrol pe zi, însă nu există o înțelegere privind limitele concrete pentru fiecare din țările organizației. Decizia definitivă va fi adoptată la întrunirea oficială a OPEC, care va avea loc la 30 noiembrie la Viena. Organizația contează că și alte țări producătoare vor adera la măsurile de stabilizare a pieței, şi în primul rând Rusia.

SURSA

Comentarii