25.06.2015 08:17

Autoritățile franceze au blocat conturi de milioane de euro în procesul Magnitki

Autoritățile franceze au blocat conturi în valoare de milioane de euro în procesul postum Magnitki. Totodată, a fost reținută o femeie de origine rusă, suspecată că ar cunoaște proviniența acestor surse, transmite portalul RBC.

Blocarea conturilor respective este o măsură preventivă luată de autoritățile franceze, întrucât există suspecția că pentru unele transferuri au fost utilizate scheme de spălare a banilor, scrie RBC cu referire la Reuters. De asemena, în urma investigațiilor a fost arestată o femeie de origine rusă carea fost audiată privitor la proviniența surselor blocate în bănci.


Investigația respectivă a fost intentată la cererea fondului Hermitage Capital, care a prezentat dovezi privind utilizarea unei scheme prin care în Franța și Luxemburg ar fi fost transferate circa 230 milioane de dolari, fraudă care a fost depistată de juristul Serghei Magnitki. Acesta a decedat în izolatorul ”Matrosskaya tishina” în noiembrie 2009. Magnitki a fost învinuit că a organizat, în comun cu încă alți cinci învinuiți, o rambursare ilegală a unui surplus pentru impozitul pe venit pe anul 2006, în acest fel bugetul statului fiind prejudiciat cu 5,4 miliarde de ruble.
În cazul Magnitky a apărut și numele Republicii Moldova. Astfel, potrivit Hermitage Capital fond de investiții unde a fost angajat și Serghei Magnitsky, prin intermediul Băncii de Economii din Republica Moldova ar fi fost transferaţi 53 milioane de dolari din Banca Krainiy din Federaţia Rusă, după care banii ar fi fost transferaţi pe diferite conturi în Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, precum și Elveția și Hong Kong.


Republica Moldova a iniţiat câteva procese penale privind spălarea banilor din Federaţia Rusă în UE, prin intermediul uneia dintre cele mai mari bănci din ţară, însă deocamdată lucrurile nu se mișcă.
De spălarea banilor prin intermediul Băncii de Economii sunt suspectaţi înalţi funcţionari din Federaţia Rusă, implicaţi în cazul Magnitski. Aceştia sunt suspectaţi de procuratura rusească de transfer de bani prin băncile din Republica Moldova.


Potrivit informaţiilor fondului, Serghei Magnitski ar fi descoperit o serie de ilegalităţi privind furtul banilor de către reprezentanţi angajaţi în diferite ministere. Investigaţia juristului s-a întors împotriva sa, iar ulterior acesta a decedat în închisoare.
Reamintim că autoritățile din Federația Rusă au intentat un proces penal post-mortem pe cazul Magnitki. Judecătoria Supremă a calificat toate acțiunile descrise drept legale, însă comitetul de urmărire penală a refuzat de patru ori să reînceapă procesul Magnitki.

Comentarii