21.07.2015 13:12

BRICS și-a început activitatea, la Shanghai

Banca BRIKS sau Noua Bancă de Dezvoltare, cu sediul la Shanghai, va finanţa, începând din 2016, lucrări de infrastructură şi proiecte de dezvoltare durabilă, transmite Curierul Național cu referire la agenția New China.

Noua bancă de dezvoltare, fondată de ţările membre ale grupului BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - şi-a început activitatea marţi, 21 iulie, la Shanghai. Ţările membre ale BRICS, grup care reprezintă 40% din populaţia planetei şi o cincime din economia mondială cu un PIB total de 17 trilioane de dolari, au decis crearea propriei bănci de dezvoltare anul trecut.

BRICS se prezintă ca o alternativă la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional. Experţii BRICS au explicat că prin crearea acestui nou instrument financiar, marile ţări emergente doresc "să scape de condiţionalităţile" impuse de cele două instituţii de la Washington, notează sursa. Totuși, banca BRICS nu este nicidecum rivala instituțiilor respective, au precizat experții. BRICS va fi dotată cu un capital de 100 miliarde de dolari şi va avea misiunea de a finanţa lucrări de infrastructură şi proiecte de dezvoltare durabilă în ţările membre începând cu primul trimestru al anului 2016. Paralel, a fost creat și un fond comun de rezervă de schimb, în valoare de 100 miliarde de dolari.

De asemenea, la sfârșitul lunii iunie curent, China a prezidat lansarea unei alte instituţii financiare multilaterale, respectiv Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructuri. Fondatoare sunt 50 de state, dintre care circa 20 sunt ţări occidentale, cum ar fi Franţa, Germania, Marea Britanie. Şi la această bancă, China este principalul contributor, cu 30% din capital.

Comentarii