28.08.2015 10:55

Bursele internaționale, în creștere

Astăzi, la bursa americană prețul petrolului a marcat o creștere cu peste 4,5% și a trecut pragul psihologic de 40 dolari per baril. Experții leagă acest avans de revenirea bursei din China, care a închis în urcare cu 5,3%, investitorii pariind că ultimele măsuri monetare adoptate de Beijing vor da roade.

De altă parte, economia SUA are tendința să se redreseze esențial. Astfel, în trimesttru doi, aceasta ar putea înregistra o creșetere economică de 3,7%, în principal datorită consumului populaţiei, încurajat de scăderea şomajului, creşterea preţurilor locuinţelor şi scăderii preţurilor carburanţilor.

Datele publicate joi după-amiază de Departamentul Comerţului din SUA vor accelera cu siguranţă creşterile de peste zi ale pieţelor financiare şi burselor de mărfuri, notează Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a avansat cu peste 4%, la 44,88 dolari pe baril, fiind tranzacţionat în cursul zilei la un maxim de 45,12 dolari pe baril. Cotaţia WTI, de referinţă în SUA, a avansat totodată cu peste 4,5%, la un maxim de 40,49 dolari pe baril.

Bursele vest-europene sunt în urcare cu peste 2%, datorită optimismului generat de creşterea puternică a pieţei de la Shanghai. Indicele Nikkei al bursie de la Tokyo a închis pe plus 1%.

Creşterea puternică a preţurilor petrolului a fost antrenată şi de setul de date privind stocurile de crud din SUA, care au scăzut în ultima săptămână.

Comentarii