24.06.2015 08:30

Cât costă gazul rusesc

Moldovenii plătesc cu 110 dolari mai puțin pentru gaze, decât acum un an. Aceasta au constatat experţii de la agenţia RIA Rating din Rusia, care au realizat un top al țărilor Europene care importă gazul rusesc. Ce prețuri achită vecinii noștri, aflați în continuare.

În prezent populaţia din Republica Moldova achită un tarif de 356 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Experţii de la agenţia RIA Rating din Rusia au calculat că faţă de precedentul rating realizat 2014, tariful este în scădere cu circa 110 dolari, adică cu 24%. O astfel de evoluţie se explică prin deprecierea abruptă a leului în ultimii doi ani. Or, din anul 2011 tarifele la gaze nu au fost modificate.

Potrivit clasamentului realizat de RIA Rating, citat de mold-street.com în topul care include 34 de state europene, Moldova ocupă poziţia a cincea de la sfârşitul clasamentului. Vecinii nostri, ucrainenii, plătesc un tarif de 285 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, cu 25% mai puţin decât consumatorii moldoveni.


Cel mai mic tarif din regiune achită însă consumatorii din Kazahstan, țară cu importante rezerve de gaze naturale: doar 71 de dolari pentru mia de metri cubi, sau de cinci ori mai puțin decât moldovenii. Ruşii plătesc un tarif de 97 de dolari, iar belarușii, de exemplu, achită un preț final de 116 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale consumate. În Europa, cel mai mare preț achitat de consumatori pentru gazele naturale este în Suedia și depășește 1.289 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pe locul doi se află Portugalia cu 1.176, pe trei Spania cu 1.085 de dolari, iar pe patru Italia cu 1.076 de dolari pentru o mie de metri cubi. Specialiştii de la RIA Rating constată că, faţă de anul trecut, cea mai mare scumpire a gazelor a avut loc în Ucraina - de patru ori. Aceasta ca urmare a războiului, majorarării semnificative a preţului gazelor livrate de Rusia şi deprecierii valutei naţionale. În acelaşi timp, cel mai tare gazul s-a ieftinit Lituania, Ungaria, Slovenia şi Danemarca.

Comentarii