24.07.2015 11:20

China renunță la gazul rusesc

Gazul rusesc nu mai trebuie la nimeni, scrie RBC.ru China a renunțat la un acord de 30 miliarde dolari, privind achizitionarea gazului rusesc, invocând problemele economice din țară.

O explicație pentru întârzierea semnării contractului dintre compania chineză și ruși este faptul că cererea pentru gaz din China este redusă din cauza încetinirii economiei chineze. În plus, scăderea prețurilor la combustibil face mai profitabil pentru Beijing, achiziționarea gazului din Australia. Plus, chinezii nu sunt mulțumiți de prețul mare oferit de "Gazprom" pentru construirea conductei "Altai". Beijing vrea să anunțe o licitație deschisă, pentru ca prețul să devină mai transparent, dar compania rusa nu este de acord.

O situație similară a existat în cursul negocierilor privind conducta de gaz "Power of Siberia", care a durat 10 ani și s-a încheiat în urma discuțiilor dintre Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping. Astfel, experții sunt de părere că în acest caz, la fel va fi necesară intervenția politică. Menționăm că, un acord-cadru cu privire la furnizarea de gaze prin așa - numita " rută de vest ", a fost semnat în noiembrie 2014 și prevedea o aprovizionare anuală a Chinei cu 30 de miliarde de metri cubi de gaze, din Siberia de vest prin intermediul conductei "Altai ".

Comentarii