17.05.2019 18:04

Consiliul Europei redă Federației Ruse dreptul de vot

Consiliul Europei, reunit la Helsinki, a adoptat o rezoluție prin care Rusiei i se redă dreptul de vot, suspendat după anexarea abuziva a peninsulei Crimeea.

La reuniunea care a marcat 70 de ani de existență a structurii pan-europene de apărare a drepturilor omului, miniștrii de externe din cele 49 de țări membre au aprobat o declarație prin care se afirmă că toți membrii au dreptul de participa, în mod egal, la procesul decizional, relatează AP, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a salutat votul și a asigurat că Rusia va reîncepe să cotizeze. S-ar putea spune că votul de vineri al Consiliului Europei este și prima dată când o structură europeană suspendă sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării abuzive a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin nu a fost la Helsinki, și-a anulat participarea în ultimul moment, anticipând rezultatul votului de vineri. Ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius a scris pe Twitter, imediat după vot, că „„Rusia își continuă politica agresivă împotriva Ucrainei” iar valorile europene nu au valoarea dacă nu sunt și apărate.

Iar ministrul finlandez de externe a declarat că anexarea peninsulei Crimeea „este și rămâne un abuz” care „nu poate fi trecut cu vederea”.

Rusia este membră în Consiliul Europei din 1996, dar relațiile s-au stricat de când Consiliul a suspendat dreptul de vot al Moscovei ca răspuns la anexarea Crimeei ucrainene în 2014. În replică, Rusia și-a înghețat cotizația anuală de 37 de milioane, reprezentând cam 7% din bugetul organizației cu sediul la Strasbourg. 

Dar în ultimele zile, Moscova a dat semnale că dorește să-și îmbunătățească relațiile, declarând că nu are planuri imediate de a ieși din organizație. Retragerea Rusiei ar însemna că și cetățenii ruși ar pierde dreptul de a mai fi aleși la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar în acest moment, cele mai multe dosare la CEDO provin din Rusia.


SURSA

Comentarii