24.06.2015 07:46

După 6 luni de Uniune Vamală, cetățenii Armeniei ies în stradă pentru a protesta

La nici jumătate de an de la aderarea la Uniunea Euroasiatică, Armenia se confruntă cu proteste stradale din cauza majorării tarifelor la energie, notează diez.md

Deja de câteva zile în Erevan și alte câteva orașe din Armenia s-a declanșat un nou Maidan, protestatarii învinuind Federația Rusă că a devenit proprietar, prin înșelăciune, a mai multor obiective strategice din domeniul energetic.

Potrivit Timpul, citând www.szona.org, căile de acces spre Erevan sunt blocate, orașul este împânzit de polițiști, iar în Piața Libertății câteva mii de protestatari dorm pe saltele aduse de acasă, amplasarea corturilor fiind interzisă.

Potrivit sursei citate, astăzi protestatarii vor merge la palatul prezidențial să ceară naționalizarea întreprinderilor acaparate de Rusia și scoaterea forțelor ruse de pe teritoriul Armeniei.

„La început a fost împotriva tarifelor la electricitate, după care s-a alăturat lozincile împotriva corupției, iar ieri, 22 iunie, oamenii protestau și împotriva ocupației rusești. Îi consideră ca ocupanți pe așa zișii «pacificatori» de pe teritoriul Armeniei. În afară de aceasta, protestatarii consideră că Rusia, prin înșelăciune, a acaparat și a devenit stăpân al centralei atomice, al căilor ferate, al câtorva centrale electrice și al altor câteva obiective de importanță strategică”, scrie portalul.

De menționat că aderarea la Uniunea Euroasiatică este și unul din obiectivele principale ale unor partide politice din Republica Moldova, în special a Partidului Socialiștilor condus de Igor Dodon. Liderul socialiștilor argumentează de fiecare dată că, aderând la Uniunea Euroasiatică, țara noastră va avea tarife mai mici la energie și gaze naturale. Mai mult decât atât, Igor Dodon a declarat recent că Moldova trebuie să devină federație, iar soldații ruși trebuie să rămână în continuare în Transnistria. Pentru astfel de declarații, Dodon a fost învinuit de multe ori că promovează interesele Rusiei și că ar fi plătit pentru aceasta de ruși.

Comentarii