10.11.2016 13:50

Economia Marii Britanii, redusă cu 40% anul viitor

Economia Marii Britanii îşi va reduce ritmul de creştere cu 40%, în 2017, au anunţat experţii Comisiei Europene într-un raport.

Creşterea de 1,8% prognozată anterior de Bruxelles a fost înlocuită cu una mult mai modestă, de numai 1%, informează The Independent.

Experţii organismului european au invocat „incertitudinea” provocată de Brexit ca principală cauză a deteriorării prognozei de creştere economică a Regatului Unit. În acelaşi timp, analiza lor indică o creştere a inflaţie de la 0,8% la 2,5%, ca urmare a deprecierii lirei sterline cu 20 de procente.

Prognoza emisă de europeni este mai pesimistă decât ultima analiză făcută publică de Banca Angliei, în care echipa guvernatorului Carney speră la o creştere de 1,4%.

„O scădere a investiţiilor este de aşteptat în trimestrele următoare, iar aceasta va atârna greu asupra creşterii economice din Marea Britanie”, au menţionat reprezentanţii CE.

Unele efecte vor fi sesizate încă de pe acum, prognoza Comisiei indicând o reducere a creşterii economice pe anul în curs de la 2,3%, la 1,9 procente.

Abia în 2018 se va înregistra o uşoară repornire a motoarelor economiei britanice, prognoza de acum dând o rată de creştere de 1,2%.

Experţii Comisiei consideră că efectele vor fi resimţite şi de economiile ţărilor din Uniune, în special de cele care întreţin relaţii comerciale complexe cu Marea Britanie.

De asemenea, analiza nu a luat în calcul riscul pierderii sau limitării dramatice a accesului Marii Britanii la piaţa unică europeană, un astfel de factor putând influenţa şi mai mult declinul economiei insulare.

SURSA

Comentarii