29.06.2015 07:59

Efectul crizei din Grecia asupra economiilor emergente

Și iată că efectele restricțiilor de capital, impuse de Grecia nu s-au lăsat așteptate. Leul românesc și forintul din Ungaria înregistrează cele mai mari deprecieri în rândul monedelor emergente, afectate de turbulențele din Grecia.

Un indice al Bloomberg, care include cele mai tranzacționate monede emergente a scăzut, luni, cu 0,6% în Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, citează Mediafax. Leul din România și forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu câte 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, față de dolar, cel mai scăzut nivel din aproape o lună. Față de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni. Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

"Întotdeauna există riscul contagiunii", explică analiștii. Monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece există legături economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia. Din cauza turbulențelor din Grecia, care este aproape de a intra în incapacitate de plată, activitatea economică a statelor din Europa Centrală și de Est (CEE) situate în imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analiștii de la UBS. Ei susțin într-un raport că un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea în dolari a monedelor din CEE și va avea efecte negative asupra statelor emergente.
Cehia, Ungaria și Polonia, ale căror economii depind semnificativ de exporturile în UE, ar fi cele mai lovite în privința investițiilor și a comerțului, se arată în analiza UBS.

Comentarii