03.11.2016 12:31

Fenomen astronomic extrem de rar. Ce se întîmplă cu Luna pe 14 noiembrie

Pe data de 14 noiembrie 2016, luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, eveniment ce a mai avut loc în urmă cu aproape 70 de ani, în luna ianuarie a anului 1948.

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034, notează Descoperă.

Aşa cum explică NASA, pentru că Luna are o orbită eliptică, o parte a acesteia, numită perigeu, se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de pămînt decît cealaltă. Cînd Soarele, Luna si Pămîntul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pamîntul, acest eveniment este numit "syzygy". Cînd acest eveniment se petrece, avînd partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numeste syzygy-perigeu.

"Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI", afirmă NASA.

Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numeşte "iluzia Lunii": cînd Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci cînd în faţa celui care priveşte se află pomi, clădiri sau alte obiecte.

Dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

SURSA

Comentarii