25.11.2016 14:20

Foști premieri britanici: Brexit-ul este reversibil

Doi foști premieri britanici, conservatorul John Major și succesorul său, laburistul Tony Blair, nu exclud posibilitatea unui nou referendum cu privire la relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

Ce doi foști prim-miniștri, care au făcut campanie pentru menținerea Marii Britanii în UE, susțin că procesul de ieșire din UE este încă reversibil.

Presa britanică scrie că John Major s-a pronunțat cu prilejul unui dineu privat, împotriva „tiraniei majorității”, apreciind ca „perfect credibilă” organizarea unui nou referendum cu privire la termenii acordului cu UE. „Vreau să spun că cei 48% care au votat pentru rămânerea' în UE, la referendumul de pe 23 iunie, „nu ar urma să aibă niciun cuvânt de spus asupra a ceea ce se va întâmpla. Mi se pare dificil de acceptat”, a declarat ex-premierul. La rândul său, Tony Blair susține într-un interviu că „este încă posibil să fie oprit Brexitul dacă poporul britanic o va decide, după ce a văzut ce implică acesta în mod real”. Actualul premier, Theresa May nu exclude ca Parlamentul să aibă un cuvânt de spus asupra acordului final cu UE, dar se opune ca deputații să se pronunțe până la deschiderea negocierilor.

Amntim că Sir John Major și Tony Blair au fost prim-miniștri ai Marii Britanii în anii 1990-97, și respectiv 1997-2007.

SURSA

Comentarii