29.06.2015 07:46

Grecia impune restricții asupra mișcărilor de capital

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, de asemenia, Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor, asta după ce Banca Centrala Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă a băncilor din Grecia, pe fondul riscului de default.

Măsurile vin în încercarea de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Reuters, citat de Agerpres. Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro, echivalentul a 99 miliarde de dolari ar putea să nu fie suficient. Băncile care încalcă reglementările pot fi amendate cu până la 10% din valoarea oricărei tranzacții ce nu respectă restricțiile impuse mișcărilor de capital. Tsipras nu a dat detalii cu privire la introducerea unor controale asupra capitalului, dar analiștii se așteaptă la limitarea sumelor de bani ce pot fi transferate și în afara țării.
De asemenia, analiștii se așteaptă ca aceste restricții să adâncească recesiunea din Grecia și să o aducă mai aproape de ieșirea din zona euro. Băncile vor fi închise până în 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvern, potrivit deciziei privind controlul capitalurilor, publicate în monitorul oficial grecesc în noaptea de duminică spre luni.

În context, o informație pentru turiștii care se află, sau planifică o călătorie în Grecia.
”Toți cei care vizitează sau sunt pe punctul să viziteze Grecia sunt informați că măsurile de control al capitalurilor anunțate nu se aplică în cazul celor care doresc să facă tranzacții și retrageri cu o carte de credit emisă în țara de origine”, se arată într-un comunicat al guvernului elen, emis în noaptea de duminică spre luni. Asigurările Executivului vin în plin sezon, pentru turiștii străini care constituie un motor vital pentru economia țării.

Comentarii