28.08.2015 12:10

Grecia va avea pentru prima dată premier o femeie

Grecia are un nou prim-ministru interimar, pentru prima dată în istoria acestei țări o femeie este numită la acest post. Depunerea jurământului de către noul premier a avut loc ieri în timp ce noul guvern interimar a fost numit abia astăzi. Alegerile ar putea avea loc pe 20 septembrie.

Președinta Curții Supreme a Greciei, Vassiliki Thanou, a fost numită premier interimar până la alegerile anticipate, prevăzute să aibă loc în luna septembrie, au anunțat joi serviciile președintelui Republicii Elene.

Este pentru prima dată când în Grecia o femeie este numită în calitate de premier. În vârstă de 65 de ani, Vassiliki Thanou a fost prima femeie președintă a Uniunii magistraților și procurorilor înainte de a deveni președinta Curții Supreme.

Amintim, că pemierul grec Alexis Tsipras și-a anunțat săptămâna trecută demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea alegerilor anticipate. Decizia a fost luată după dezbinarea partidului său Syriza, pe fondul unui nou acord convenit între Grecia și Uniunea Europeană privind un nou imprumut acordat acestei țări, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.

După eșecul partidelor de opoziție în încercarea de a forma un guvern de coaliție, în ultimele zile, președintele țării a decis să numească un guvern interimar pentru a organiza alegeri anticipate, potrivit prevederilor Constituției.

Conform analiștilor, Tsipras speră ca partidul său să iasă învingător la aceste alegeri. Rezultatele a mai multor sondaje nu exclud acest lucru.

Comentarii