10.10.2016 09:15

Irakul își va majora producția de petrol în pofida acordului OPEC

Ministrul irakian al petrolului a îndemnat companiile din industria locală de petrol și gaze să-și majoreze în continuare producția, la doar două săptămîni de la anunțul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind acordul preliminar pentru reducerea producției cartelului.

În timpul unei întîlniri cu reprezentanți ai petroliștilor, ministrul petrolului a subliniat “necesitatea majorării în continuare a producției de petrol și gaze prin creșterea eforturilor la nivel national (…) în ultima parte din 2016 și în 2017”, potrivit unui comunicat al ministerului de resort publicat duminică, citat de Reuters.

Ministrul irakian nu a menționat acordul anunțat de membrii OPEC pe 28 septembrie, potrivit căruia OPEC își va reduce producția pînă la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi. Acordul, primul de acest fel din ultimii 8 ani, vizează stabilizarea pieței globale și aducerea prețurilor petrolului pe o traiectorie ascendentă.

Acordul, semnat miercuri seară la Algier, este unul preliminar, statele membre ale OPEC urmînd a stabili detaliile aplicării acestuia în cadrul reuniunii următoare, din noiembrie.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, producția cartelului s-a situat la circa 33,6 milioane de barili pe zi în septembrie, din care 4,43 milioane de barili au fost produse de Irak.

Mișcarea OPEC este una surprinzătoare, reprezentînd o întoarcere cu 180 de grade de la politica grupului din ultimii 2 ani de majorare a cotei de piață. Semnalul transmis este că și marii producători cu costuri de producție scăzute au suferit în actualul climat, caracterizat de prețuri reduse.

Evoluția spectaculoasă a prețului petrolului a mai fost influențată și de reducerea stocurilor de țiței din SUA, pînă la un nivel de 1,9 milioane de barili.

Banca investițională Goldman Sachs anticipează că piața petrolului va fi caracterizată în ultimul trimestru al acestui an tot de un dezechilibru între cerere și ofertă, producția urmînd a depăși cu 400.000 de barili pe zi nivelul cererii, după ce, în trimestrul al treilea, a fost înregistrată o supraproducție de 300.000 de barili pe zi.

La rîndul său, Agenția Internațională a Energiei estimează că raportul cerere/ofertă se va echilibra de-abia spre sfîrșitul anului viitor.

SURSA

Comentarii