02.07.2015 12:12

La nivel global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani

La nivel global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, înregistrând o scădere de 14% între lunile august 2014 și mai 2015, arată experții Băncii Mondiale, transmite Independent.md

Principala cauza o reprezintă scăderea dramatică a prețului petrolului, aceasta angrenând o reducere a costurilor de cultivare și a prețului îngrășămintelor aplicate în culturile agricole, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Potrivit economiștilor de la instituția internațională, prețul scăzut al petrolului a favorizat dezvoltarea unor culturi abundente de grâu, porumb și orez pe anul în curs. Iar odată cu scăderea costurilor în exploatarea terenurilor agricole, piața mărfurilor alimentare s-a bucurat și de reducerea costurilor de transport, fapt ce a asigurat o scădere stabilă a prețului alimentelor, în ciuda ușoarei reveniri a prețului petrolului.

Astfel, în perioada august 2014 și mai 2015, grâul a înregistrat cea mai mare scădere de preț, de 18%, urmat de orez cu 14 procente și porumb, 6%. Momentul coincide și cu impunerea embargoului la alimente de către Rusia, producătorii europeni de produse agro-alimentare reclamând pierderi de 9 miliarde de euro ca urmare a scăderii dramatice a prețurilor pe piața din UE. Măsura ar putea influența evoluția prețului la alimente la nivel global, pe măsură ce Rusia caută alți furnizori de pe alte continente.

În același timp, Statele Unite și țările din UE au recurs la livrări masive de alimente pe piața asiatică, notează sursa. Banca Mondială a alocat peste 8 miliarde de dolari în cursul anului 2014 pentru programele de sprijinire a agriculturii și a sectoarelor conexe.

Comentarii