10.07.2015 10:25

Liderii BRICS își unesc forțele

Summitul grupului BRICS de la Ufa sa încheiat. La finalul summitului, liderii ţărilor membre BRICS au adoptat documentul, Declaraţia de la Ufa. În declaraţie este evaluată situaţia economică şi politică actuală pe plan mondial și sunt reflectate punctele de vedere comune ale ţărilor membre BRICS în legătură cu problemele de actualitate de cooperare multilaterală.

Potrivit TASS, ceremonia semnării declarației, precum şi a o serie de alte documente, a avut loc după şedinţa de lucru a şefilor de stat, în componenţă lărgită. Potrivit lui Vladimir Putin, liderii țărilor membre au stabilit să realizeze şi pe mai departe în cadrul BRICS strânsa coordonare pe probleme de politică externă, Putin, subliniind faptul că Federaţia Rusă, Brazilia, India, China si Africa de Sud vor continua să conlucreze în cadrul ONU şi în structurile acesteia, cât şi în cadrul altor organizaţii şi forumuri multilaterale. În discursurile rostite la summitul ţărilor BRICS, s-au făcut propuneri concrete în ceea ce priveşte dezvoltarea acestei organizaţii.

Un alt document final a fost Strategia până în 2020 privind parteneriatul economic al ţărilor membre BRICS, document adoptat la iniţiativa Rusiei. Totodată, în prezenţa liderilor statelor BRICS s-a semnat o serie întreagă de documente, între care Memorandumul privind înţelegerea reciprocă dintre departamentele de politică externă ale ţărilor membre BRICS privind crearea unui site comun de internet – secretariatul virtual al organizaţiei. S-a semnat, de asemenea, Acordul dintre guvernele ţărilor BRICS privind colaborarea în domeniul culturii şi Memorandumul de intenţii referitor la colaborarea cu noua bancă de dezvoltare dintre Banca Naţională de Dezvoltare Economico-Socială a Braziliei, Vneşekonombank, Banca de Export-Import a Indiei, Banca de Stat pentru Dezvoltare a Chinei şi Banca de Dezvoltare a Republicii Africa de Sud.

Comentarii