12.10.2016 15:05

Lira a ajuns la casele de schimb valutar să valoreze sub un euro

Şoc pentru britanicii care vor să viziteze Uniunea Europeană, dar au uitat să-şi facă rezerve de euro înainte de a pleca de acasă.

Cursul mediu înregistrat la casele de schimb de pe 17 dintre marile aeroporturi din Regatul Unit este de 0,99 euro pentru o liră sterlină.

Cea mai scăzută rată de schimb o oferă Moneycorp, pe aerportul Southampton, unde lira valorează doar 0,88 euro, iar cel mai bun curs pentru moneda britanică, 1,06 euro, se întâlneşte la Change Group, pe aeroportul din Glasgow, informează The Independent.

Pe piaţa Forex, lira a înregistrat un declin constant pentru 4 zile consecutive, coborând la valoarea de 1,1066 euro sau 1,22943 dolari la cursul oficial.

Pe aeroporturi însă, cursul interbancar nu pare să mai ţină cont de nimic, după ce o analiză a impactului post-Brexit asupra economiei britanice a prognozat că regatul va pierde anual aproximativ 66 de miliarde de lire numai din taxe.

Cursul afişat la casele de schimb de pe aeroporturi i-a şocat pe britanici, care au şi împânzit reţelele de socializare cu fotografii.

Reprezentanţii caselor de schimb susţin totuşi că există şi alte considerente care ar trebui luate în calcul.

„Motivele pentru care operăm la acest curs sunt legate de costurile suplimentare: închirierea spaţiului, pază suplimentară, costurile menţinerii birourilor deschise pentru călătorii care ajung sau pleacă cu curse extrem de matinale sau foarte târzii”, a explicat Tracy Bownes, reprezentant Moneycorp.

Ian Strafford-Taylor, director al FairFX, spune că problema cursului dezavantajos de pe aeroporturi a existat din totdeauna, dar în acest moment reflectă cel mai bine şocul transmis britanicilor şi că acesta se va putea regăsi şi în birourile de schimb valutar din interiorul ţării, în cazul în care lira îşi va continua declinul.

SURSA

Comentarii