14.07.2015 15:41

Londra nu vrea sa ajute Grecia: Zona euro sa se descurce singura

Ministrul britanic de finanţe, George Osborne, va încerca să blocheze orice tentativă a Uniunii Europene de a include fonduri britanice în noul program de asistenţă financiară internaţională pentru Grecia, transmite Capital.ro cu referire la AFP și cotidianele britanice.

Financial Times notează că în timpul unor convorbiri telefonice cu omologi de-ai săi din alte state membre, Osborne a subliniat opoziţia Londrei faţă de participarea Marii Britanii la refinanţarea Greciei. În același timp, o sursă a Ministerului de Finanțe de la Londra a vorbit pentru o publicație, specificând că colegii din zona euro au primit un mesaj clar şi puternic potrivit căruia va fi inacceptabil de modificat poziţia britanică privitoare la programele europene de stabilizare financiară.

Doar cei 19 membri ai zonei euro, din care Marea Britanie nu face parte, trebuie să aibă responsabilitatea de a subscrie la programe de stabilizare financiară cu ajutorul fondului utilizabil în timpul unor crize precum cea prin care trece Grecia în prezent, precizează Capital.ro. Liderii zonei euro au convenit unanim luni dimineaţă la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali, al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.
Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe Eurogrup. Aceştia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.

Comentarii