15.07.2015 08:02

Lukoil ar putea închide rafinăria din România

Lukoil nu intenţionează să-şi închidă rafinăria din România, dar va trebui să facă asta dacă autorităţile locale impun sechestru asupra activelor şi conturilor, a avertizat marţi vicepreşedintele companiei petroliere ruse, Thomas Mueller, la o conferinţă de presă, transmite TASS, citata de Money.ro.

Thomas Muller a anunțat că concernul rus Lukoil nu are intenția să închidă rafinăria din România, dar dacă se va pune poprire, va trebui să facă acest lucru. El a menționat că structura managementului rafinăriei din România este similară modului în care companiile petroliere Shell şi ExxonMobil îşi gestionează rafinăriile.

Lukoil a respins acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală faţă de Petrotel-Lukoil şi angajaţii săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
În aceste împrejurări, Lukoil a anunţat că intenţionează să facă apel la decizia procurorilor şi că aşteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislaţia din România şi Uniunea Europeană.
Săptămâna trecută, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de Petrotel Lukoil Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii. Prejudiciul este estimat la aproximativ 1,2 miliarde euro şi 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus şi extinderea măsurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri deținute de BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de aproximativ euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate la bănci comerciale din Regatul Unit şi Olanda. De asemenea, măsurile se extind și asupra unor acțiuni deținute de aceasta la Petrotel Lukoil și S.A. Ploieşti.
Lukoil România are o cotă de aproximativ 20% din piaţa produselor petroliere din România.

Comentarii