24.08.2015 07:52

"Lunea neagră" pe bursele asiatice

Lunea neagră pentru piața financiară din China. Bursele asiatice au scăzut astăzi dimineață la niveluri record pentru ultimii trei ani, influențate de o nouă coborâre a bursei de la Shanghai. Scăderea bursei are loc pe fondul îngrijorărilor privind evoluția economiei Chinei.

Piaţa financiară chineză a pierdut mai mult de 11% din valoare săptămâna trecută. Luni a mai pierdut 8,7%, ştergând practic toate câştigurile de anul acesta. Scăderea e reflectată de încetinirea economiei chineze, de tulburările pieţei financiare și de pierderile înregistrate de yuan. ”Lucrurile încep să arate ca în timpul crizei financiare din Asia de la finalul anilor 1990", sugereaza Takako Masai, director de cercetare la Shinsei Bank din Tokyo citat de Reuters. Mai mult, devalorizarea semnificativă a yuanului de aproape două săptămâni perturbează piețele financiare din întreaga lume, notează realitatea.net

Frica de o contagiune la nivel mondial a generat deja cea mai proastă zi din ultimii patru ani pe Wall Street, cu scăderi de mai bine de 3%. Se aşteaptă acum cu înfrigurare evoluţia burselor europene pentru a vedea dacă tendinţele se vor accentua. Totodată, se aşteaptă şi o intervenţie fermă a oficialităţilor chineze care ar putea să oprească aceste căderi. Mulţi acuză însă tocmai intervenţia autorităţilor chineze ca fiind generatoare de neîncredere şi de şi mai multă panică.

Comentarii