10.10.2016 10:15

Londra are o datorie morală de a primi mai mulți minori migranți aflați la Calais

Marea Britanie ar trebui să primească toți copiii care trăiesc în "Jungla" de la Calais (nordul Franței) și care au legături de familie în Marea Britanie, a declarat luni ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, cerînd "solemn" Londrei să își asume această "datorie morală", informează Reuters și AFP.

"Cer solemn Marii Britanii să se ridice la înălțimea datoriei sale morale", a subliniat Cazeneuve la postul RTL înaintea unei vizite la Londra.

"Sînt cîteva sute de minori izolați, cu familii în Marea Britanie", a adăugat Cazeneuve, în timp ce autoritățile franceze se pregătesc să îi evacueze în scurt timp pe cei 7.000 — 10.000 de migranți înghesuiți în tabăra de la Calais și care încearcă să ajungă pe coastele britanice.

Întrebat în legătură cu mijloacele de care dispune pentru a face presiune asupra Marii Britanii, ministrul francez, care urmează să se întîlnească luni cu omologul său britanic Amber Rudd, a răspuns: "Cînd toate camerele de filmat vor fi îndreptate spre acești minori neînsoțiți pe care britanicii nu îi iau, atunci vor avea interesul săi îi primească".

Londra a permis deja unui număr de 70 de minori să se alăture familiilor lor în Regatul Unit în virtutea "reunificării familiei", dar rămîn, potrivit unor asociații, aproximativ 900 de tineri sub 18 ani în această tabără, cea mai mare parte originari din Sudan, Afganistan, Etiopia sau Eritreea.

În ceea ce privește evacuarea planificată a "Junglei", ministrul de interne francez a explicat că a găsit "aproape 7.000" de locuri pentru a-i primi în centre din toată Franța.

"Rămîne să mai găsim (și alte locuri) pentru a putea proceda la această desființare... înainte de sfîrșitul anului, în conformitate cu angajamentele luate de guvern", a indicat Cazeneuve.

Cu cîteva luni înainte de alegerile prezidențiale, planul de relocare a migranților de la Calais stabilit de guvernul socialist provoacă polemică.

Sîmbătă, sute de persoane au manifestat în patru comune din Franța care urmează să primească migranți, unele protestînd contra centrelor de primire a străinilor, altele pentru a apăra drepturile migranților.

SURSA

Comentarii