01.11.2016 04:01

Moscova va răspunde la dislocarea batalioanelor NATO

Rusia va răspunde la trimiterea batalioanelor NATO în Polonia şi statele baltice.

Anunțul a fost făcut de Aleksandr Gruşko, reprezentant permanent al FR în bloc, într-un interviu pentru “Izvestia”, publicat pe site-ul ziarului azi, 31 octombrie.

Potrivit lui, din momentul Summitului din Wales în 2014 (atunci a fost adoptată decizia de a crea un contingent special în caz de atac al Rusiei asupra vreunei ţări a Alianţei), întrevederile statelor Alianţei la nivel de miniștri au loc, în principal, “în mod curent” şi fără rezultate pozitive pentru relaţiile Rusia – NATO, totodată, această tendinţă capătă un caracter durabil.

După cum a menţionat diplomatul, pentru fortificarea “flancului” de est, NATO formează batalioane multinaţionale consolidate şi la începutul anului 2017 patru atare unităţi vor apărea în Polonia şi Ţările Baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

Deocamdată nu este determinat efectivul exact al contingentului.

În afară de aceasta, reprezentantul permanent al FR a relatat că NATO îşi intensifică prezenţa în apropierea Mării Negre, în special, se discută propunerile de a crea în România aşa-numita brigadă-“cadru” şi “variantele concrete de extindere a prezenţei natoiste în Marea Neagră”.

Gruşko a specificat că “măsurile întreprinse de NATO nu vor rămîne fără răspuns”. El însă nu a precizat despre ce concret este vorba.

Potrivit datelor unor surse din “Izvestia”, problema batalioanelor NATO în Polonia şi Ţările Baltice va fi abordată de Moscova în cadrul Consiliului ordinar Rusia-NATO, preconizat pentru luna noiembrie.

La 24 octombrie s-a aflat despre dislocarea din anul 2017 a 330 de puşcaşi marini ai SUA în Norvegia.

SURSA

Comentarii