05.10.2016 08:16

Uraganul Matthew a lovit Cuba

Uraganul Matthew a făcut victime. După ce a lovit violent Haiti, în urma căruia și-au pierdut viața trei oameni, miercuri a mai omorît patru persoane, trei copii și un adult, în Republica Dominicană.

Partea de sud din Haiti era izolată marți seara de restul țării din cauza ruperii unui pod. În Dominica, vîntul de peste 200 km pe oră și rafalele de ploaie au produs daune în aproape 200 de locuințe.

Uraganul de categorie 4 pe scara cu 5 trepte Saffir-Simpson a atins apoi extremitatea estică a Cubei, anunță Centrul Național pentru Uragane al SUA, citat de Xinhua.

Matthew se îndreaptă spre continentul american și va atinge probabil coasta miercuri, în statul american Carolina de Sud, unde guvernatoarea Nikki Haley a cerut evacuarea populației la 150 de kilometri de țărm. Potrivit presei din SUA, măsura ar putea afecta un milion de persoane.

Din cauza uraganului Matthew, care a ajuns pe coastele Floridei, președintele american, Barack Obama, și-a amînat participarea la un miting electoral în favoarea candidatei Partidului Democrat la alegerile prezidențiale, Hillary Clinton.

Potrivit studiilor, Matthew este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic după Felix, în 2007, care a provocat peste 130 de morți după trecerea sa prin Nicaragua.

Cercetatorii au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă precipitațiile abundente provocate de uragan în sudul Haiti, unde mii de oameni încă locuiesc în tabere pentru sinistrați, în corturi, după cutremurul puternic din 2010. Ploile vor provoca inundații care vor afecta canalizarea și reteaua de apă potabilă, fapt ce va exacerba epidemia de holera cu care se confrunta deja Haiti. Autoritățile haitiene au anunțat că în urma trecerii uraganului au murit trei oameni, printre care doi pescari.

Cuba a ordonat, de asemenea, marți evacuarea a peste 250.000 de persoane din estul insulei Granma, iar președintele Raul Castro s-a deplasat în sud-estul orașului Santiago pentru a supraveghea operațiunile de urgență.

SURSA

Comentarii