30.07.2016 03:00

Norvegia vrea să-i ofere Finlandei un munte în dar

Guvernul norvegian ia în considerare să-i ofere Finlandei un munte în dar, cu ocazia celebrării a 100 de ani de cînd această din urmă ţară şi-a declarat independenţa faţă de Rusia.

Potrivit premierului norvegian Erna Solberg, oferit cadou ar putea fi muntele Halti, aflat chiar la graniţa dintre cele două ţări. Cu o altitudine de 1.365 de metri, acesta ar deveni astfel cel mai înalt munte din Finlanda, scrie The Independent.

"Sînt nişte schimbări formale şi încă nu am decis dacă vom face acest pas. Dar ne gândin serios la asta", a explicat Solberg.

Ideea nu este, totuşi, nouă, ci i-a venit lui Bjørn Geirr Harsson, un fost angajat al Norwegian Mapping Authority, la începutul anilor 70. Norvegianul nu a făcut însă un demers special în acest sens, dar fiul lui a preluat acum iniţiativa şi a lansat o campanie serioasă.

"Ideea mea este să facem acest cadou din partea Norvegiei şi sînt sigur că finlandezii vor aprecia asta", a explicat Harsson.

Campania a fost lansată şi online, pe o reţea de socializare, şi a adunat mii de aprecieri. Rămîne de văzut, însă, ce vor decide autorităţile în final.

Finlandat va sărbători 100 de ani de independenţă pe 6 decembrie 2017.

SURSA

Comentarii