31.08.2015 08:02

Premieră în istoria modernă a Turciei

O femeie, purtând vălul Islamic, a devenit vineri ministru în guvernul de la Ankara, aceasta fiind o premieră în istoria modernă a Turciei.

Aysen Gürcan va fi ministru al familiei și politicilor sociale. Mamă a trei copii și absolventă a Universității de Comerț din Istanbul, Aysen Gürcan este membră a consiliului de administrație al unei fundații de inspirație islamică, intitulat ”Serviciul pentru tineri și educație”. Președintele turc a aprobat vineri seara componența guvernului interimar, prezentat de premierul Ahmet Davutoglu. Guvernul format urmează să conducă țara până la alegerile legislative anticipate de pe 1 noiembrie.

Conform Constituției turce, guvernul interimar nu are nevoie de aprobarea parlamentului, acordul președintelui fiind suficient pentru a-și intra în atribuții. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) se află singur la putere în Turcia din 2002. În urma alegerilor din 7 iunie, el a pierdut însă majoritatea parlamentară, iar negocierile politice, purtate de premierul Ahmet Davutoglu cu opoziția, nu au dus la niciun rezultat. În această situație au fost convocate alegeri legislative anticipate.

Sursă: agerpres.ro

Comentarii